Тези кото не знаят, че захарта има вредно влияние върху зъбите, най-вероятно живеят на изоставен остров. Само, че това не е единственото влияние, което захарта има върху нашето тяло.
Ние ви даваме 4 допълнителни причини, за да кажете "Не" на захарта.
Захарта ускорява стареенето на кожата
Когато навлезне в кръвния поток, захрта се свързва химически с протеини като колаген и еластан, които предпазват младата кожа. Първо това взаимодействие разрушава протеините (разрушаването на колагена и еластана водят до суха и набръчкана кожа). Освен това образува вредни субстанции. За пример, те правят кожата по чувствителна към слънцето, което е главната причина за стареенето на кожата.
Захарта подпомага възпаленията
Способноста на захарта да подпомага възпаленията, означава че подпомага появата на пъпки и бръчки на кожата. Също увеличава риска от много болести, като артрита. Дори, когато пием сладък чай, захарта слага основата на бактерията да се развие добре в нашето гърло. Така излиза, че някой от съвременните методи са не само безполезни, но и вредни.
Захарта причинява атеросклероза
През 20ти век лекарите са смятали, че запушването на артериите може да се предотврати, като се намали приема на мазни храни, които вдигат нивата на холестерола. Захарта е била смятана за по-малко вредна от животинската мазнина, за това хората минавали на хранителен режим с без прием на мазнини, но продължавали да приемат захар.
През 21ви век ситуацията се променя драстично. Последните проучвания показват, че захарта значително увеличават нивата на холестерола, като улесняват залепването му по стените на кръвоносните съдове.
Захарта буквално ви прави луди
Изследванията показват, че захарта може да причини депресия. Това се случва, защото захарта намалява нивата на хормона -Мозъчен невротрофичен фактор (BDNF), който е потиснат при хората с депресия или шизофрения.
Други изследвания твърдят, че захарта увеличава безпокойството (С което ние се борим, като ядем сладко. Иронията е силна.)
Друго изследване показва, че плъховете порастват много по-глупави, поради захарта. Учените свързват това свойство на захарта, с разрушаването на връзките в мозъка отговорни за ученето и паметта.
Теми: Здраве